onsdag den 25. februar 2009

forberedelser


Vi havde en rigtig sjov dansker-fastelavnsfest. Forberedelserne er den halve fornøjelse.
Der skal laves en "tønde".

...og en kattekonge og dronningekrone.


Tønden skulle smedes grundigt sammen.


Der skulle naturligvis osse en masse boller til (de lavede nu alligevel ballade).

2 kommentarer:

margrethe sagde ...

Den der tønde, hvor lang tid tog det før den røg?
Vi havde for første gang i de år vi har boet her, tre børn-udklædte- som kom og raslede mens de sang. De fik penge selvfølgelig!
Du ser rigtig sød ud Ingegerd!

margrethe sagde ...

Firknop, bolle, strut og kringle.
Fastebrød
Tidligere var fastelavnsboller hvedeboller,
og altså ikke wienerbrødsboller som i dag.
Bollerne blev bl.a. solgt af omvandrende kagekoner.
I 1700-årene kunne man fx spise dem
ved at blande krummen med smør,
og siden udbløde herlighederne i varm mælk.

Strutter var "boller", lavet med fire hjørner,
og firknoppen minder om fire boller,
der er sat sammen.

Fastelavnskringler blev lavet af mel, vand,
salt og kommen.
Fordi dejen blev kogt før bagningen, kunne kringlerne holde længe,
- helt op til et år!


ja det er et lille klip fra nogle gamle danske traditioner! Strutter, boller og kringlerne kunne man stadig købe da jeg var barn. Og på østerbro ligger der stadig en bager (lige hvor min gudmor boede)der fører dette sortiment til fastelavn....
Hvis nogen har lyst , har jeg flere opskrifter.......