lørdag den 18. september 2010

gamle by

Vi har været i "Den gamle by" i Århus. Der arbejder mor som frivillig.

Når man kommer på besøg, bliver man straks sat i arbejde. "Kan knægten pumpe noget vand!"

Pænt køkken!

Der var dækket op til os i dagligstuen. Det er vist ikke alle gæster, som får så flot modtagelse.

Hygge under petroliumslampen.

Et par indtryk fra fadeburet.


Så skal brødet ud....

.....jo, det er lykkedes.

1 kommentar:

margrethe sagde ...

Jeg har jo været så heldig at få et frivilligt arbejde som LÆRERINDEN i Den gamle By- Århus.
Her er jeg Martha Ludvigsen fra 1910, som boede i Havbogade i Sønderborg. Hendes far var kaptajn og han rejste på Østen, kom sjældent hjem og derfor blev søskendeflokken på tre født med lange mellemrum.
I 1910 var Sønderjylland besat af Preusserne, og det var forbudt at tale på -og at undervise i dansk. Dengang kom de fleste ud at tjene efter konfirmationen- gik over i de voksne rækker og tituleredes med De-tiltale- formen. Dette overfører jeg så til de unge danske gæster. Jeg spørger dem : Hvor gammel er du? Hvis de svarer 15 eller derover undskylder jeg dybt og siger straks De og spørger til deres tjenesteplads!
Martha var heldig, hun blev hjemme til hun var 19, hvor hun så optoges på Seminariet i Haderslev, hvor det var blevet muligt at blive optaget som kvinde. Hendes to søskende kom dog ud at tjene efter konfirmationen. Broren udvandrere til Amerika, da han som mange andre skulle springe soldat for preusserne.
Men Martha kunne ikke undervise, da der kun blev undervist på tysk i skolerne. Så derfor blev det hendes lod at blive vandrelærer.
DE familier der ønskede at deres børn skulle lære dansk, bad hende om at komme. Det må have være slidsomt og også farligt, folk kom i fængsel ,hvis det blev opdaget. Hun fik mulighed for at købe et klaver, og underviste også lidt ved siden af i klaverspil. Der står nu et klaver i lejligheden.

Det er et sjovt arbejde, Der kommer mange rigtig søde og interessante mennesker. Både danskere, tyskere, hollændere, belgiere, franskmænd, spaniere, portugisere, masser af italienere, polakker, få ungarere,få englændere, få islændinge, svenskere, nordmænd, få russere, kroater, ukrainere, få japanere,
mange amerikanere, australiere,Newzealændere , en fra Mexico og undskyld til dem jeg har glemt.

Der er selvfølgelig mange sjove episoder! Det har slået mig at jeg hører ordet MORMOR, gentaget mange gange om dagen. Hvis jeg f.eks. serverer arme riddere, får folk nærmest tårer i øjnene og stønner MORMOR. Man hører selvfølgelig også om farmor, men ikke nær så hyppigt. Men det er selvfølgelig forskelligt fra familie til familie, men det har undret mig!
Her i den sidste weekend har der været bryggerdage og i den anledning har jeg lavet norsk øllebrød( varm suppe af meljævnet mælk, sukker og øl) med bagte rugbrødstern. Damen fra Mexico kom netop, ville gerne smage og fik en portion. Hun kom med begejstrede udråb mellem hver skefuld, og bedyrede at den smag var hende totalt ukendt!!!!!!!!

Man får meget sporadisk viden, som er sjov at have.
Ildfuglen af Igor Stravinskij opførtes det år, det blev tilladt at køre bil en halv time før solopgang og en halv time efter solnedgang, den første danske flyvning foretoges fra København til Malmø o.s.v.

Der kommer også mange børn på besøg, og det største hit er den vandpumpe, der er installeret i køkkenet.
Den pumpes der livligt på, efter lærerindens instrukser, som man hører på uden kasket og med hænderne oppe af bukselommerne!!

Jeg har fået en ide om at der skal komme en pakke til hende fra broren i Amerika, som vi jo kan pakke op mange gange i køkkenet.
ER der nogen af læserne, der har en ide om hvad man sendte fra Amerika til familien i anno 1910????
På forhånd tak fra
Martha Ludvigsen