onsdag den 23. april 2008

pryd


Ylva elsker citrusfrugter, har altid gjort det. På vores sidste bytur faldt vi over denneher, som nu pryder hendes vindueskarm.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hvor er den flot. Er sådanne svære at holde?

margrethe sagde ...

Måske var det noget for dig Ylva at dyrke frugtsten.
Mormor









Hav tålmodighed
At dyrke sine egne planter kræver tålmodighed, lys og regelmæssig vanding.
Der kan gå helt op til tre måneder, før spiren viser sig.

Stenen fra avocadoen kan blive til en sjov plante
Også kerner fra kiwier kan forvandles

Den grønne avocado
Avocadoen er en af de taknemmelige planter at få til at spire. Det grønne frugtkød skal først spises.

Sådan gør du: Den rengjorte kerne anbringes i et glas med vand, så den akkurat rører vandet, eller den lægges i porøs jord i en potte med den spidse ende opad, således at 1⁄3 af kernen stikker op. Når stenen i glasset har udviklet rødder, lægges den i fugtig pottejord. Planten vokser hurtigt, og den vil gerne forgrene sig, hvis man klipper toppen af.

Den lodne kiwi
Kiwifrugten er en hårdfør slyngplante. Den vokser gerne i vindueskarmen, men kan også plantes ude eller i drivhus. Frugten dannes, hvis der er både hun- og hanplanter til stede.

Sådan gør du: De sorte frø, der ligger i frugtkødet, er meget villige til at spire. Rens frugtkødet af frøene, og læg frøene til tørre på et stykke køkkenrulle. Når frøene er tørre, sås en lille håndfuld med det samme i en urtepotte med fugtig og varm næringsrig jord.
En hobby for alle
At forvandle sten til planter er en hobby, som både kan dyrkes af små og store.
Det er dog en god idé, at der er en voksen “medansvarlig”, så projektet ikke bliver ufrugtbart på grund af manglende vand eller lys.
I kan også dyrke kaffe, banan, kokos, ananas, oliven, granatæble og bomuld derhjemme i vinduet. Gå på biblioteket og find bøger, der kan hjælpe på vej.


Passionsblomster pynter i vindueskarmen
Kerner fra citrusfrugter spirer nemt
Sådan ser de modne dadler ud


Den syrlige passionsfrugt
Passionsfrugten er også en slyngplante. Den får iøjnefaldende, kønne blomster, hvorimod det kræver særlige varme forhold at få den frugtbærende. Frugternes syrlige smag er yndet af mange. De modne frø er lette at få til at spire.

Sådan gør du: Tør passionsfrøene på et stykke køkkenrulle, og fordel en lille håndfuld i en urtepotte fyldt med næringsrig muldjord. Tryk dem let ned i jorden, og hold jorden fugtig og varm.

De smukke citrusfrugter
Kernerne spirer nemt, så du kan dyrke dine egne citron- og appelsintræer i din stue.

Sådan gør du: Tryk let en lille håndfuld kerner ned i en urtepotte med pottemuld. Hold jorden fugtig og varm, og stil potten i et solvendt vindue. Varmen og fugtigheden får frøene til at spire, men det tager tid, før planterne bliver store og pæne. De skal dog passes med vand og tilstrækkelig varme.

Den sjove dadel
Dadler er frugter fra dadelpalmen. Når frugten er spist, kan stenen dyrkes i vindueskarmen. Den kan blive til en flot stueplante, hvis du har tålmodighed.

Sådan gør du: Slib stenen let med et stykke sandpapir. Læg den i en urtepotte med ca. 3 cm fugtig og næringsrig jord over sig, og stil potten i et solvendt vindue. Læg gerne 3 dadelsten i hver potte, hvor 1 ud af 10 spirer helt op til 3 mdr. senere.









Blomster Bær Drivhus Frugt Frø Fugt Glas Is Køkken Lys Spa Sten Tag Vand Varme Vin Vindue Gran Tern Papir Pen Vindueskarm Hus Appelsin Næring Planter Planterne Jord Rødder Citron Smag Kaffe Rør Stik Stue Træ Rund Sort Top Solid Kar Karm Spise Sandpapir Vind Bøg Grøn Fugtig Potte Pynt Læ
















Spar energi og CO2
Få gode råd om energibesparelser og vedvarende energi. Uvildigt og ganske gratis. Tlf. 70 333 777
www.energitjenesten.dk









RSS service | Presse | Bonnier sites | Kontakt idényt | Reklamation | Medieinformation | Copyright og personoplysninger | Ledige jobs
Sitemap | Til toppen | En side tilbage

idényt • tlf 44534000 • fax 44921121 • E-mail idenyt@idenyt.dk

Ingegerd sagde ...

Hej far. Jeg ved det ikke, det kommer an på en prøve.
God ide mor!